Η "αναγέννηση" των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων - Μέρος Β

Η “αναγέννηση” των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων – Μέρος Β

Η συντήρηση των φωτογραφικών λευκωμάτων του Ιωάννη Λαμπάκη από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 (Μέρος 2ο)

Γράφει η Άντια Αδαμοπούλου, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης & Φωτογραφιών*
 
Λόγω της σχετικά καλύτερης κατάστασης του πράσινου λευκώματος και των φωτογραφιών που περιέχει, υπήρξε αυτό που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η βιβλιοδεσία του σε τεύχη.
Παρόλο τον κυματισμό των σελίδων εσωτερικά, που φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, το εξώφυλλό του ήταν σε καλλίτερη κατάσταση.
Συνυπολογίζοντας μερικούς ακόμα παράγοντες, αποφασίστηκε από κοινού με τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει η συντήρηση του λευκώματος, που μεταξύ άλλων περιέλαβε το ίσιωμα των σελίδων, που έγινε μια προς μία και στη συνέχεια την επαναβιβλιοδεσία του:
 

Στο σημείο αυτό υπήρξε καταλυτική η συνεισφορά της γνωστής βιβλιοδέτριας Φρόσως Γαννιάρη, η οποία και επανένταξε το σώμα του λευκώματος στο πρωτότυπο εξώφυλλό του.

Να πως φαίνεται το λεύκωμα μετά την συντήρηση:

 

 

Το κοινό σημείο και για τα δύο είναι ότι πριν τη συντήρηση η θέαση τους ήταν επίφοβη, διότι οι σελίδες σχίζονταν πολύ εύκολα.
Λόγω της μεγαλύτερης πρόσληψης υγρασίας, οι φωτογραφίες του κόκκινου λευκώματος έχουν ξεθωριάσει πολύ περισσότερο.
Η ανάγκη απομάκρυνσης των φωτογραφιών από το όξινο περιβάλλον τους ήταν επιτακτική, κι έτσι προχωρήσαμε στην η αποκόλλησή τους:

Οι φωτογραφίες συντηρήθηκαν μία προς μία και στο τέλος τοποθετήθηκαν σε διαφανείς πολυεστερικές θήκες.
Η λύση του κουτιού τύπου κλασέρ, προτιμήθηκε διότι συνέβαλε στη διατήρηση της αρχικής ενότητας του λευκώματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συντήρησης έγιναν άρτια ψηφιακά αντίγραφα, ώστε να μην χρειάζεται να καταπονείται επιπλέον το πρωτότυπο υλικό.

Η πρόταση για τον τρόπο διαφύλαξης του υλικού από εδώ και στο εξής , καθώς και όλη η μελέτη για την συντήρηση των δύο λευκωμάτων του Ιωάννη Λαμπάκη, παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012 στην Αυστραλία και τον Φεβρουάριο του 2013 θα παρουσιαστεί στην Νέα Ζηλανδία, σε αντίστοιχα συνέδρια συντήρησης χαρτιού και φωτογραφίας.

*Άντια Αδαμοπούλου,

Συντηρήτρια Έργων Τέχνης & Φωτογραφιών
 

Facebook: adia adamopoulou/Greece
LinkedIn: Adia Adamopoulou/Greece
adiaadamopoulou@yahoo.com
adamop.adia@gmail.com

 
Skip to content