Χρονοδιάγραμμα περιηγήσεων του Γ. Λαμπάκη 1891-1909

 

Βρισκόμαστε στην κεντρική σελίδα των περιηγήσεων του Γεωργίου Λαμπάκη.

Οι περιηγήσεις αποτελούν μια από τις κυριότερες δράσεις του Βυζαντινολόγου ο οποίος με πίστη στο όραμά του και αγάπη στην επιστήμη του ταξίδεψε στην ελληνική επαρχία και πέρα από αυτήν για να καταγράψει μνημεία και κειμήλια Χριστιανικού, Αρχαιολογικού και Βυζαντινού ενδιαφέροντος.

Οι σημειώσεις του καταγράφουν επισκέψεις σε μονές, ναούς και οικίες. Σημειώσεις από κατόψεις ναών, σχέδια από κειμήλια, περιγραφές εκκλησιαστικών ειδών (ρούχα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, αγιογραφίες), επιγραφές και εκκλησιαστικά σύμβολα. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφει λαογραφικά στοιχεία περιοχών.

 

 

Παρακάτω, θα βρείτε τις περιηγήσεις ανά έτος. Κάθε έτος έχει ταξινομημένες τις περιοχές με την σειρά που ο Γ.Λ. έγραψε στα δελτία της ΧΑΕ συν κάποιες περιοχές που βγήκαν από την ανάγνωση των σημειώσεων του και δεν αναφέρονται στα δελτία της ΧΑΕ. Οι τελευταίες τοποθετήθηκαν ημερολογιακά (όπου υπήρχαν ημερομηνίες). Οι λίστες των περιοχών συνοδεύονται από χάρτη με στίγματα ανά περιοχή με σκοπό να έχουμε την εικόνα του πλήθους των περιηγήσεων αυτών.

Στον χάρτη κάθε έτους φαίνονται οι τοποθεσίες που επισκέφτηκε (περίπου 400 περιοχές, Δείτε λίστα με τις περιοχές). Πατώντας το στίγμα μιας περιοχής θα εμφανιστεί ένα παράθυρο όπου εκεί γράφονται τα μνημεία και οι πηγές της πληροφορίας που έχει αφήσει ο Γ.Λ. (σημειώσεις για την περιοχή-ψηφιακά αρχεία)

Κάτω από τους χάρτες θα βρείτε τις λίστες με τις περιοχές, τα μνημεία και τις πηγές των σημειώσεων του Γ.Λ.

 


Σημείωση: Το Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη, σας επιτρέπει να βλέπετε, να αντιγράφετε και να εκτυπώνετε υλικό το οποίο δημοσιεύεται σε αυτόν τον ιστότοπο, με την προϋπόθεση ότι το υλικό: (α) προορίζεται μόνο για προσωπική χρήση και όχι για εμπορικούς σκοπούς, (β) δεν αλλάζει ή μετατρέπεται κατ΄ οιονδήποτε τρόπο και (γ) διατηρεί καταφανώς όλα τα σήματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (copyright) στην ίδια μορφή με το πρωτότυπο. Όλα τα περιεχόμενα του ιστοτόπου προστατεύονται από το ν. 2121/1993 περί Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Εκτός και αν δηλώνεται ρητά, κανένα τμήμα πληροφορίας από αυτόν τον ιστότοπο, δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί σε καμία μορφή ή με κανένα μέσο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια από το «Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη».

Skip to content