2024 - Παρουσίαση σελίδων με τις Περιηγήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη

2024 – Παρουσίαση σελίδων με τις Περιηγήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη

Μετά από πολύμηνη εργασία με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε τις περιηγήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη σε χάρτη και συνδέσμους προς τις πρωτογενείς σημειώσεις του. Πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε παρατηρώντας τις ανάγκες των ερευνητών. Μια καταλογογράφηση των χειρόγραφων σημειώσεων του Γεωργίου που αφορούν μνημεία και αντικείμενα θα έδινε άμεση απάντηση στα ερωτήματα. Η υλοποίηση έγινε ηλεκτρονικά με την ευκολία των συνδέσμων ώστε μέσα σε λίγη ώρα να έχετε άμεσα όλη την πληροφορία που χρειάζεστε για την μελέτη – εργασία σας.

Χρονοδιάγραμμα Περιηγήσεων Γεωργίου Λαμπάκη 1891-1909

Ένα μοναδικό έργο από τον Γεώργιο Λαμπάκη που με μεγάλη αγάπη έκανε για 21 συνεχή χρόνια ταξιδεύοντας (περίπου 400 ταξίδια), ερευνώντας και καταγράφωντας Χριστιανικά μνημεία, τώρα βρίσκετε ψηφιοποιημένο και ηλεκτρονικά οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε άμεσα να έχετε τα χειρόγραφα από κάθε περιοχή, μνημείο που επισκέφτηκε.

Μια εξαιρετική πηγή γνώσης για τόπους, μνημεία, αντικείμενα ακόμα και λαογραφικές παραδόσεις όλα στις σημειώσεις που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως Μνημεία και Ημερολόγια. Ακόμα, μια εκπληκτική συλλογή από επιγραφές που απέδωσε σε δυο λίστες, μία λίστα ανά είδος και μια λίστα ανά περιοχή, όλα ταξινομημένα και καθαρό γραμμένα από τον ίδιο.

Στο πρώτο δελτίο της ΧΑΕ ο ίδιος έγραψε για τις περιηγήσεις :

 

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα ταξίδια του Γεωργίου Λαμπάκη ανά έτος σε χάρτες με πινέζες στις τοποθεσίες, όπου κάθε πινέζα έχει συνδέσμους με τις αντίστοιχες σημειώσεις σε κωδικοποιημένα, από τον ίδιο, χειρόγραφα. Παρατηρώντας τον όγκο των περιηγήσεων αυτών ανά έτος και δεδομένων των συνθηκών της εποχής όπου τα ταξίδια γίνονταν με άμαξες και ατμόπλοια, καταλαβαίνει κανείς την αγάπη αυτού του ανθρώπου και την δίψα του για την επιστήμη και την μετάδοση της γνώσης.

Κάτω από τους χάρτες θα βρίσκεται λίστες με πληροφορίες για τα μνημεία που είδε καθώς και συνδέσμους (όπως και στους χάρτες) που παραπέμπουν στις χειρόγραφες σημειώσεις του Γεωργίου Λαμπάκη. Όλοι αυτοί οι σύνδεσμοι σας οδηγούν στο ψηφιακό αποθετήριο εφόσον όλα τα αντικείμενα βρίσκονται εκεί ψηφιοποιημένα.

 

 

 

Ακόμα μια χρήσιμη λίστα είναι η λίστα αναζητησης ανά περιοχή, όπου μπορείτε έυκολα να κάνετε αναζήτηση μιας περιοχής και να σας φέρει όλα τα αποτελέσματα μαζί. Σε αυτή την σελίδα μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε κάθε στήλη της λίστας.

Περιηγήσεις Γ.Λαμπάκη – Λίστα περιοχών

 

 

Ευχόμαστε δημιουργικές στιγμές !!

Skip to content
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security