Μια σπάνια και ιστορική συλλογή ελληνικών χαρτονομισμάτων, που βρέθηκε στο αρχείο των παιδιών του Ιωάννη Δ. Λαμπάκη (Νικολάου, Γεωργίου, Εμμανουήλ και Μαργαρίτας Λαμπάκη), προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην οικονομική και πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας. Τα χαρτονομίσματα αυτά, που χρονολογούνται από το 1923 έως το 1997, αναδεικνύουν την εξέλιξη του ελληνικού νομίσματος μέσα από ποικίλες διαστάσεις, σχέδια και μηνύματα.
Κάθε χαρτονόμισμα αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης, φέροντας απεικονίσεις μνημείων, αγαλμάτων, εμβληματικών τοποθεσιών, ηρωικών προσώπων και στοιχείων της ελληνικής παράδοσης. Μέσα από αυτά, ξεδιπλώνονται πτυχές της ιστορίας, της τέχνης και της κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, προσφέροντας παράλληλα μια γοητευτική ματιά στην αισθητική κάθε εποχής.
Αυτή η συλλογή δεν είναι απλά μια σειρά από χαρτονομίσματα, αλλά ένα πολύτιμο τεκμήριο που αφηγείται την πορεία της χώρας, τις προκλήσεις και τους θριάμβους της, όπως αποτυπώθηκαν πάνω στα καθημερινά αυτά αντικείμενα.

Χαρτονόμισμα των 0,50 λεπτών από το 1941, με το άγαλμα της Νίκης στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 0,50 λεπτών από το 1941, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα του 1.000.000 δραχμών από το 1944, με τον έφηβο των Αντικυθήρων στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000.000 δραχμών από το 1944, με τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1944, με τον Κολοκοτρώνη στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1944, με εύζωνα στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1935, στην μπροστινή όψη απεικονίζει μια κοπέλα από τις Σπέτσες με τοπική ενδυμασία, η οποία ακουμπά το χέρι της σε ένα πιθάρι.

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1935, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1939, στην μπροστινή όψη απεικονίζει μια νεαρή Ελληνίδα με παραδοσιακή ενδυμασία, πιθανότατα από κάποια περιοχή της υπαίθρου.

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1939, στην πίσω όψη απεικονίζει την Ακρόπολη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1942, στην μπροστινή όψη απεικονίζει μια νεαρή Ελληνίδα με παραδοσιακή ενδυμασία

Χαρτονόμισμα 1.000 δραχμών από το 1942, στην πίσω όψη απεικονίζει το άγαλμα του Λέων της Αμφίπολης

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1950, μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 1.000 δραχμών από το 1950, με την πίσω όψη να απεικονίζει αρχαϊκό άγαλμα λέοντα

Χαρτονόμισμα της 1 δραχμής από το 1941, με απεικόνιση ενός αγάλματος στην μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα της 1 δραχμής από το 1941, στην πίσω όψη απεικονίζει ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα στο κέντρο

Χαρτονόμισμα της 1 δραχμής από το 1944

Χαρτονόμισμα 1 δραχμής από το 1944, στην πίσω όψη απεικονίζει έναν φοίνικα που αναβλύζει από φωτιά

Χαρτονόμισμα των 2.000.000.000 δραχμών από το 1944

Χαρτονόμισμα των 2.000.000.000 δραχμών από το 1944, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 2 δραχμών από το 1941, στην μπροστινή όψη απεικονίζει νόμισμα με τον Μ. Αλέξανδρο

Χαρτονόμισμα των 2 δραχμών από το 1941, στην πίσω όψη απεικονίζει αρχαίο νόμισμα

Χαρτονόμισμα των 5.000.000 δραχμών από το 1944, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 5.000.000 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζει νόμισμα με την θεά Αθηνά

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1932, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται ένα πορτρέτο της κρανοφόρου Παλλάδας Αθηνάς που κοιτάζει προς τα δεξιά.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1932, στην πίσω όψη απεικονίζεται ένα μυθικό ζώο στο κέντρο.

Χαρτονόμισμα των 5 δραχμών από το 1941, από την πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 5 δραχμών από το 1941, μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1997, από την πίσω όψη απεικονίζει μια γραφική θέα της Καρύταινας, μιας ιστορικής κωμόπολης της Πελοποννήσου, με το κάστρο και τη πέτρινη γέφυρα της. Η Καρύταινα συνδέεται ιστορικά με τον Κολοκοτρώνη.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1997, από την μπροστινή όψη απεικονίζει το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του θρυλικού στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γνωστού και ως "Γέρος του Μοριά". Στο κάτω δεξί μέρος υπάρχει επίσης μια μικρή απεικόνιση της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα, όπου ορκίστηκε η Ελληνική Επανάσταση.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1984, από την πίσω όψη απεικονίζει τη γραφική θέα της Καρύταινας, μιας ιστορικής κωμόπολης της Πελοποννήσου, με το κάστρο και την πετρόκτιστη γέφυρά της. Η Καρύταινα συνδέεται ιστορικά με τον Κολοκοτρώνη και τους αγώνες της περιοχής.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1984, από την μπροστινή όψη απεικονίζει το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του εμβληματικού ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η μορφή του Γέρου του Μοριά είναι χαρακτηριστική και βρίσκεται στο κέντρο του χαρτονομίσματος. Επίσης, στο κάτω δεξί μέρος, υπάρχει μία μικρή απεικόνιση του Ναού των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα, όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.

Χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών από το 1943, πίσω όψη

Χαρτονομίσματα των 5.000 δραχμών από το 1943, από την μπροστινή όψη απεικονίζει την κεφαλή της θεάς Αθηνάς.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1942, στην πίσω όψη απεικονίζει εργάτες γης σε χωράφι.

Χαρτονόμισμα των 5.000 δραχμών από το 1942, στην μπροστινή όψη απεικονίζει το άγαλμα της Νίκης με δύο εργάτες αριστερά και δεξιά

Χαρτονόμισμα των 5 δραχμών από το 1945, μπροστινή όψη

Χαρτονόμισμα των 5 δραχμών από το 1945, πίσω όψη

Το χαρτονόμισμα των 10.000.000.000 (δέκα δισεκατομμυρίων) δραχμών του 1944 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, και ταυτόχρονα τραγικά, σύμβολα του υπερπληθωρισμού που έπληξε την Ελλάδα κατά την περίοδο της Γερμανικής και Ιταλικής Κατοχής. Αυτό το χαρτονόμισμα εκδόθηκε στο αποκορύφωμα της οικονομικής καταστροφής, λίγο πριν την απελευθέρωση και τη νομισματική μεταρρύθμιση του Νοεμβρίου του 1944. Στην μπροστινή όψη απεικονίζει την κεφαλή της θεάς Αθηνάς.

Χαρτονόμισμα των 10.000.000.000 δραχμών του 1944, πίσω όψη.

Το χαρτονόμισμα των 10.000.000 δραχμών του 1944 είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα του ακραίου υπερπληθωρισμού που έπληξε την Ελλάδα κατά την τελευταία περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αυτό το χαρτονόμισμα ανήκει στη σειρά των υψηλών ονομαστικών αξιών που εκδόθηκαν για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος.

Χαρτονόμισμα των 10.000.000 δραχμών από το 1944, πίσω όψη.

Χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών από το 1942, μπροστινή όψη που απεικονίζει ζευγάρι με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών από το 1942, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο Θησαυρός τον Αθηναίων στους Δελφούς.

Χαρτονόμισμα των 10 δραχμών του 1940 με τη Δήμητρα είναι ένα ιστορικά σημαντικό κομμάτι, καθώς εκδόθηκε λίγο πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελεί μέρος της σειράς των χαρτονομισμάτων που σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν στην προπολεμική Ελλάδα, πριν το νόμισμα υποστεί την καταστροφική υποτίμηση της Κατοχής.

Χαρτονόμισμα των 10 δραχμών από το 1940, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 50.000 δραχμών από το 1944, πίσω όψη

Χαρτονόμισμα των 50.000 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζει μια κεφαλή αγάλματος.

Χαρτονόμισμα των 25.000 δραχμών από το 1943, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο ναός του Δία στην Ολυμπία.

Χαρτονόμισμα των 25.000 δραχμών από το 1943, μπροστινή όψη απεικονίζει την νύμφη Δηιδάμεια της Σκύρου.

Χαρτονόμισμα των 20 δραχμών από το 1944, στην πίσω όψη απεικονίζεται μια αγγελική μορφή.

Χαρτονόμισμα των 20 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το προφίλ του Δία (Ζεύς).

Το χαρτονόμισμα των 20 δραχμών του 1940 είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νομισματικής ιστορίας, καθώς εκδόθηκε λίγο πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανήκει στην προπολεμική σειρά χαρτονομισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν την καταστροφική περίοδο της Κατοχής και του υπερπληθωρισμού. Στην πίσω όψη απεικονίζεται η Ακρόπολη.

Το χαρτονόμισμα των 20 δραχμών του 1940 είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νομισματικής ιστορίας, καθώς εκδόθηκε λίγο πριν την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανήκει στην προπολεμική σειρά χαρτονομισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, πριν την καταστροφική περίοδο της Κατοχής και του υπερπληθωρισμού. Στην μπροστινή όψη απεικονίζεται νόμισμα με τον Ποσειδώνα.

Το χαρτονόμισμα των 10 δραχμών του 1944 είναι ένα ακόμα δείγμα του υπερπληθωρισμού που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά την τελική φάση της Γερμανικής και Ιταλικής Κατοχής. Το 1944 ήταν η χρονιά της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης, όπου οι ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων εκτοξεύτηκαν σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ η αγοραστική τους δύναμη ήταν πρακτικά μηδενική. Στην πίσω όψη απεικονίζεται εκκλησία της Σίφνου

Το χαρτονόμισμα των 10 δραχμών του 1944 είναι ένα ακόμα δείγμα του υπερπληθωρισμού που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά την τελική φάση της Γερμανικής και Ιταλικής Κατοχής. Το 1944 ήταν η χρονιά της απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης, όπου οι ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων εκτοξεύτηκαν σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ η αγοραστική τους δύναμη ήταν πρακτικά μηδενική. Στην μπροστινή όψη απεικονίζονται Έλληνες εργάτες.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1927

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1927, στην πίσω όψη απεικονίζονται δύο αρχαία νομίσματα με τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1935, στην μπροστινή όψη απεικονίζει μια γυναίκα εργάτρια γης.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1935, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται η θεά Δήμητρα η θεά της γεωργίας.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1939, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται η προτομή του Ησιόδου και στα δεξιά ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1939, στην πίσω όψη απεικονίζεται μαρμάρινος χαρακτικός παράλληλος πίνακας του Ποσειδώνα, του Απόλλωνα και της Άρτεμης στη συνάντηση των θεών, από τον ανατολικό φριζέ του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1941, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται η προτομή του Ησιόδου και στα δεξιά ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1941, στην πίσω όψη απεικονίζεται μαρμάρινος χαρακτικός παράλληλος πίνακας του Ποσειδώνα, του Απόλλωνα και της Άρτεμης στη συνάντηση των θεών, από τον ανατολικό φριζέ του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1943, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται η νεαρή κοπέλα από την Παραμυθιά. Πρόκειται για πορτρέτο Παραμυθιώτισσας με την παραδοσιακή φορεσιά της πόλης.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1943, στην πίσω όψη απεικονίζεται το αργυρό δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών απεικονίζει τον θεό-προστάτη της Ηπείρου, Δωδωναίο Δία, μαζί με τη σύζυγό του Διώνη. Είναι η μοναδική περίπτωση που ο θεός απεικονίζεται μαζί με μια σύζυγό του. Το Κοινό των Ηπειρωτών ήταν μια συμμαχία των πόλεων-κρατών της Ηπείρου κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1964, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το προφίλ της νύμφης Αρεθούσας και μια τριήρης.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1964, στην πίσω όψη απεικονίζεται εικόνα από ναυπηγείο.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1978, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται ο θεός Ποσειδώνας.

Χαρτονόμισμα των 50 δραχμών από το 1978, στην πίσω όψη απεικονίζεται η Μπουμπουλίνα κατά την πολιορκία του Ναυπλίου και προέρχεται από το έργο του Βαυαρού ζωγράφου Peter Von Hess «Η Βοβολίνα αποκλείει τη Ναυπλίαν».

Χαρτονόμισμα των 100.000 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το αρχαίο τετράδαχμο. Το Αθηναϊκό τετράδραχμο είχε την παράσταση της κεφαλής της Αθηνάς στις πρόσθιες όψεις και τη γλαύκα -κουκουβάγια- στις οπίσθιες, η οποία αποτελούσε το σύμβολο της πόλης και συνοδευόταν με ένα κλαδί ελιάς.

Χαρτονόμισμα των 100.000 δραχμών από το 1944, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο ναός της Αφαίας που βρίσκεται στην Αίγινα.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται πορτραίτο του Κωνσταντίνου Κανάρη

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών απο το 1944, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη η "Δόξα των Ψαρών".

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1927, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται μια μορφή και ένα αρχαίο νόμισμα.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1927, στην πίσω όψη απεικονίζεται το προφίλ από άγαλμα του Απόλλωνα.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1978, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο Αδαμάντιος Κοραής, ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους και πνευματικός ηγέτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Δεξιά του Κοραή, βλέπουμε τη Μονή Αρκαδίου στην Κρήτη, ένα εμβληματικό σύμβολο αγώνα και θυσίας από την Κρητική Επανάσταση του 1866.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1978, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το άγαλμα της Αθηνάς του Πειραιώς, ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Κάτω δεξιά στην όψη, εμφανίζεται το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβολίζοντας την παιδεία και την πνευματική ανάπτυξη της χώρας.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1967, στην πίσω όψη απεικονίζεται κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1967, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται άγαλμα του Δημόκριτου και κτίριο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας “Δημόκριτος”.

Χαρτονομίσματα των 100 δραχμών από το 1955, στην πίσω όψη απεικονίζεται σκηνή από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1955, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται ο Θεμιστοκλής και μία τριήρης.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1941, απεικονίζεται ορθόδοξος ναός

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1941

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1935, στην πίσω όψη απεικονίζεται Ελληνίδα αγρότισσα να κρατά ένα καλάθι με σταφύλια.

Χαρτονόμισμα των 100 δραχμών από το 1935, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται ο θεός Ερμής κρατώντας ένα κηρύκειο στο κέντρο.

Χαρτονόμισμα των 200 δραχμών από το 1996, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το πορτρέτο του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή), του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή, συγγραφέα, επαναστάτη και εθνομάρτυρα, ο οποίος οραματίστηκε την απελευθέρωση των Βαλκανίων από τον οθωμανικό ζυγό. Στα δεξιά φαίνονται άνθρωποι που παίζουν και τραγουδούν· η φράση “Ο ελεύθερα σκεπτόμενος, καλά σκέφτεται.”

Χαρτονόμισμα των 200 δραχμών από το 1996, στην πίσω όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη "Το Κρυφό Σχολείο".

Χαρτονόμισμα των 500.000.000 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται το προφίλ του Απόλλωνα της Ολυμπίας.

Χαρτονόμισμα των 500.000.000 δραχμών από το 1944, στην πίσω όψη απεικονίζεται σκηνή δύο έφιππων ανδρών από το φριζέ του Παρθενώνα

Χαρτονόμισμα των 500.000 δραχμών από το 1944, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται προτομή του Δία (Ζεύς).

Χαρτονόμισμα των 500.000 δραχμών από το 1944, πίσω όψη.

Χαρτονόμισμα των 500 δραχμών από το 1939, στην μπροστινή όψη απεικονίζεται μια Ελληνίδα με παραδοσιακή ενδυμασία, πιθανότατα αγρότισσα, που συμβολίζει την γεωργία και τον αγροτικό χαρακτήρα της χώρας εκείνη την εποχή.

Χαρτονόμισμα των 500 δραχμών από το 1939, στην πίσω όψη απεικονίζει το νησί του Πόρου, όπως φαίνεται από το χωριό Γαλατάς, με ιστιοφόρα σκάφη στο κέντρο. Αυτή η παράσταση δίνει έμφαση στη ναυτική παράδοση και το φυσικό κάλλος της Ελλάδας.