The Antiquary: A Magazine Devoted to the Study of the Past
( Ένα περιοδικό αφιερωμένο στην γνώση του παρελθόντος)
Ήταν ένα επιστημονικό περιοδικό που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ήταν αφιερωμένο στη μελέτη της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της τέχνης, προσεγγίζοντας το παρελθόν με έναν πολυθεματικό τρόπο.
Σύντομες πληροφορίες:
- Ιδρύθηκε: Το περιοδικό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1879.
- Θεματολογία: Εξερευνούσε διάφορες πτυχές του παρελθόντος, όπως:
- Αρχαιολογικές ανασκαφές και ευρήματα.
- Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.
- Λαογραφικές παραδόσεις και θρύλους.
- Παλιές τέχνες, έθιμα και μνημεία.
- Συλλογές και σπάνια αντικείμενα.
- Αναγνώστες: Απευθυνόταν σε ιστορικούς, αρχαιολόγους, συλλέκτες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφερόταν για τον πολιτισμό και την ιστορία.
- Εκδότης: Αρχικά εκδόθηκε από τον Elliot Stock, έναν εκδοτικό οίκο γνωστό για την εστίασή του σε επιστημονικά έργα και παρόμοιες δημοσιεύσεις.
Σημασία του περιοδικού:
Το The Antiquary υπήρξε ένας πολύτιμος πόρος για την εποχή του, προσφέροντας γνώση για το παρελθόν σε μια περίοδο που η αρχαιολογία και η ιστορική έρευνα βρίσκονταν σε άνθηση. Μελέτες και ανακαλύψεις που δημοσιεύτηκαν εκεί συνεισέφεραν στην κατανόηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.
Διακοπή κυκλοφορίας:
Το περιοδικό σταμάτησε να εκδίδεται στις αρχές του 20ού αιώνα, πιθανώς λόγω αλλαγών στις εκδοτικές τάσεις και της σταδιακής μετατόπισης των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε πιο εξειδικευμένα έντυπα.
Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετά από τα άρθρα του θεωρούνται ακόμη χρήσιμα σήμερα και χρησιμοποιούνται από ερευνητές για τη μελέτη της ιστορίας της αρχαιολογίας και της λαογραφίας.
Η έκδοσή του ξεκίνησε στο Λονδίνο από τον Elliot Stock και στην Νέα Υόρκη από τον J W Bouton.
Άλλοι εκδότες του περιοδικού :
- Edward Walford, 1880
- (unknown), 1881–1889
- John Charles Cox, 1890–1895
- Thomas Macall Fallow, 1895–1899
- George Latimer Apperson, 1899–1915
Τα εξώφυλλα της φωτογραφίας βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του Γεωργίου Λαμπάκη και ο λόγος που τα εκθέτουμε ως δείγμα της πολιτιστικής κουλτούρας της εποχής . Δυστυχώς βρέθηκαν μόνο τα εμπρός και πίσω εξώφυλλα, ωστόσο μια σημείωση του Γεωργίου για την σελίδα 239 που αντιστοιχεί στο “Notes of the Month (Foreign)” μας δίνει στίγμα για το ενδιαφέρον του προς το περιοδικό. . Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια αναφορά σε εκείνον. Είναι πολύ πιθανό.
Παράλληλα από τα περιεχόμενα (που αναγράφονται στο εμπρός εξώφυλλο) μπορούμε να δούμε την θεματολογία που σίγουρα ενδιέφερε τον Γεώργιο αφού αφορά την αρχαιολογία.
Proceedings and publications of Acheological societies on page 270
Πρακτικά και δημοσιεύσεις αρχαιολογικών εταιρειών σελίδα 270
Literary gossip for archaeologists on page 274
Λογοτεχνικό κουτσομπολιό για αρχαιολόγους σελίδα 274
Το συγκεκριμένο τεύχος είναι του Δεκεμβρίου 1890.
Δείτε παρακάτω τα εξώφυλλα:
Πηγή : Wikipedia