Η Αθήνα του Γεωργίου Λαμπάκη

Η Αθήνα του Γεωργίου Λαμπάκη

Φωτογραφία του Γεωργίου Λαμπάκη που απεικονίζει την Ακρόπολη και τα ερείπια του ναού του Διονυσίου Αρεοπαγίτου.  Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με φωτογραφίες από τις περιηγήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη.

 

Η Αθήνα του Γεωργίου Λαμπάκη

 

Στις φωτογραφίες του Γ. Λαμπάκη γίνεται φανερή η άποψη που είχε για την απεικόνιση των τοπίων και των μνημείων. Τοποθετούσε κόσμο στο “πλάνο”, ώστε τα μνημεία να συνδέονται με την ανθρώπινη παρουσία.

Ο Γεώργιος Λαμπάκης υπήρξε πρωτεργάτης της ίδρυσης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, από την οποία “γεννήθηκε” αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στην ιστορία του ΒΧΜ αναφέρεται σχετικά Η ιστορία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) δεν αρχίζει με τον ιδρυτικό του νόμο το 1914, αλλά συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), που ιδρύεται το 1884. Ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της ΧΑΕ ήταν ο Γεώργιος Λαμπάκης, γραμματέας της βασίλισσας Όλγας. Ο Λαμπάκης πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΧΑΕ και υπήρξε ο ουσιαστικός δημιουργός της συλλογής της”.

Λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρεία (ΧΑΕ), το οποίο βρίσκεται ως παρακαταθήκη & προς φύλαξη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ)

 

Skip to content