Αλληλογραφία Γ.Λ.

 

 

Περιλαμβάνει υπερ-χίλιες επιστολές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ποικίλες γλώσσες και είναι αποκαλυπτική για την πολυμέρεια του Γεωργίου Λαμπάκη, την απίστευτη εργατικότητά του, τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, την κοσμοπολίτικη συνείδησή του και την μεθοδικότητά του, προϊόν ίσως και της γερμανικής του παιδείας. Κάθε επιστολή φέρει σημειώσεις και ενδείξεις αν και πότε απάντησε.

Στα πλαίσια της οργάνωσης του αρχείου, η μελέτη της εισερχόμενης αλληλογραφίας αντιμετωπίστηκε πιο συστηματικά. Οι επιστολές τοποθετήθηκαν σε φακέλους ανά έτος, καταγράφτηκαν: ο αποστολέας, η ημερομηνία, ο τόπος αποστολής, η γλώσσα σύνταξης, βασικές παρατηρήσεις και μια σύντομη περίληψη ώστε το τμήμα αυτό του αρχείου να γίνει προσιτό στους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

Οι αποστολείς ποικίλουν. Πρόκειται για τη βασίλισσα Όλγα, εκκλησιαστικούς ταγούς (Ιωακείμ Κωνσταντινουπόλεως, Δαμιανό Ιεροσολύμων, Χρυσόστομο Σμύρνης), αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους ( Burchner , Schultze , Millet , Strzygovski , Dimitriefski ), επιφανείς εκπροσώπους του ελεύθερου και υπόδουλου Ελληνισμού. Η θεματολογία των επιστολών επίσης ποικίλει, από το απλό αίτημα ενός επαρχιώτη δασκάλου μέχρι τη διαπραγμάτευση και υποστήριξη της υποψηφιότητας του Χρυσοστόμου για τη Μητρόπολη Σμύρνης ή πληροφορίες για Χριστιανικές Αρχαιότητες. Βυζαντινά και αρχαιολογικά θέματα, Εθνικά Θέματα, Κοινωνική Πρόνοια, Εκκλησιαστική Ιστορία, είναι τα κυριότερα θεματικά σύνολα.

Σε επίπεδο όγκου και πληρότητας ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν δύο ενότητες: 67 επιστολές του μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, μορφής με μεγάλη εμβέλεια στον πνευματικό και επιστημονικό χώρο και 41 επιστολές του L . Thiersch , του γνωστού Γερμανού ναζαρηνού ζωγράφου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της νεοελληνικής εκκλησιαστικής ζωγραφικής.

 

Αρχείο Τυπάλδου – Κοζάκη

Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε μια μικρή ομάδα επιστολών του Ιταλού συντηρητή Novo προς τον Τυπάλδο-Κοζάκη, σχετικά με τη Μονή Δαφνίου, όπου ο Ιταλός συντηρητής εργάστηκε στην αποκατάσταση και συμπλήρωση των ψηφιδωτών. Η ενότητα που απαρτίστηκε ονομάστηκε «Αρχείο Κοζάκη», καθώς διατηρεί την αυτοτέλειά της.

Νικόλας Φύσσας,
Αρχαιολόγος, Dr. Βυζαντινής Αρχαιολογίας 

 

 

 

 

 


Σημείωση: Το Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη, σας επιτρέπει να βλέπετε, να αντιγράφετε και να εκτυπώνετε υλικό το οποίο δημοσιεύεται σε αυτόν τον ιστότοπο, με την προϋπόθεση ότι το υλικό: (α) προορίζεται μόνο για προσωπική χρήση και όχι για εμπορικούς σκοπούς, (β) δεν αλλάζει ή μετατρέπεται κατ΄ οιονδήποτε τρόπο και (γ) διατηρεί καταφανώς όλα τα σήματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας (copyright) στην ίδια μορφή με το πρωτότυπο. Όλα τα περιεχόμενα του ιστοτόπου προστατεύονται από το ν. 2121/1993 περί Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Εκτός και αν δηλώνεται ρητά, κανένα τμήμα πληροφορίας από αυτόν τον ιστότοπο, δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί σε καμία μορφή ή με κανένα μέσο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια από το «Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη»

Skip to content