Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού , Ιερουσαλήμ

Μια καρτ ποστάλ που απεικονίζει την υπέροχη Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ βρέθηκε στην συλλογή Γεωργίου Λαμπάκη, με αλληλογραφία κατά την οποία τον προσκαλούν για προσκύνημα. Η χρονολογία της κάρτας δυστυχώς δεν αναγράφεται ωστόσο υπολογίζουμε πως είναι περί τα 1900 αφού η θεολογική σχολή λειτούργησε έως το 1905, όπως θα δούμε παρακάτω

 

 

Ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό μνημείο, ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής με έναν κεντρικό τρούλο και τρία υποθόλια είναι ο μοναδικός ναός στην Παλαιστίνη με τον συγκεκριμένο ρυθμό.  Η ίδρυση του ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους της Παλαιστίνης.

Η Χριστιανική παράδοση λέει πως το Ιερό Βήμα της Εκκλησίας υπήρξε το δέντρο που φύτεψε ο Λωτ από το οποίο δημιουργήθηκε ο Σταυρός του Χριστού.

Η μονή μέσα στους αιώνες καταστράφηκε και ξανακοιτάχτηκε πολλές φορές, με τελευταία επισκευή από τον μοναχό Ίβηρο ο οποίος το επάνδρωσε με μοναχούς. Τα χρόνια της κατοχής των Μαμελούκων, είχε γίνει το σπουδαιότερο και πιο φημισμένο κέντρο του Ιβηρικού μοναχισμού της Αγίας Γης.

Στις αρχές του 18ου αιώνα το μοναστήρι, με όλη του την πνευματική και υλική περιουσία περιήλθε στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Πατριαρχείου . Τὸ 1857 ο Πατριάρχης Κύριλλος οργάνωσε τὴν περίφημη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η οποία λειτούργησε έως 1905.

Σήμερα το σπουδαίο αυτό μοναστήρι χρησιμοποιείται ως Μουσείο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Η Μονή του Τιμίου Σταυρού είναι ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα, ο οποίο χωρίζεται σε πέντε ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται διάφορες κρύπτες, αποθήκες, εργαστηριακοί χώροι, ένα ελαιοτριβείο, στέρνες, παλιοί στάβλοι και μικροί κήποι – αυλές. Στον δεύτερο και τρίτο όροφο βρίσκονται αίθουσες διδασκαλίας, η τραπεζαρία της σχολής, η κουζίνα, μικρά παρεκκλήσια, η κεντρική βιβλιοθήκη και τα αναγνωστήρια των μαθητών. Στον τέταρτο και πέμπτο όροφο βρίσκονται αίθουσες τελετών, το μουσείο και το γραφείο του διευθυντή της Σχολής.

Παρακάτω θα βρείτε σημερινές φωτογραφίες από την Μονή Τιμίου Σταυρού

 

 

Εδώ να αναφέρουμε πως ο Γεώργιος Λαμπάκης επισκέφτηκε και φιλοξενήθηκε στην Σχολή Τιμίου Σταυρού στα πλαίσια εκπλήρωσης ενός παιδικού του πόθου να επισκεφτεί τους Αγίους τόπους. Αυτό έγινε πραγματικότητα τον Απρίλιο  του 1905 όπου συνοδευόμενος από την γυναίκα του Ευθαλία ξεκίνησαν το ταξίδι τους με πλοίο από Πειραιά. Πρώτη στάση στο Ηράκλειο Κρήτης στην συνέχεια στην Λάρνακα της Κύπρου και τελικό προορισμό το Ισραήλ. Η άφιξή τους στην Ιόππη (Αρχαία ονομασία της πόλης Γιάφα – προάστιο του Τελ Αβίβ) στις 11 Απριλίου του 1905 έγινε σε κλίμα βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης (όπως αναφέρει στο Δελτίο ΧΑΕ 1906).  Η Μεγάλη Εβδομάδα του 1905, τους βρήκε να προσκυνούν , να εκκλησιάζονται και να βαπτίζονται στους Αγίους Τόπους όπως διακαώς επιθυμούσαν. Ευλογία !!

 

Πηγή άρθρου και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Των Ελλήνων κοινότητες

 

Skip to content