“Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη”

2022 – 2023 “Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη”

 
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην έκθεσης με θέμα : “Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα”, όπου το Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη συμμετέχει με τη μοναδική προσωπική συλλογή του Γεωργίου Λαμπάκη. Η συλλογή αποτελεί πολύτιμη πηγή για τις Ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας και τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία στις αρχές του 20ού αι. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
 
Το αρχείο του Γεωργίου Λαμπάκη αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, επιστημονικής και θρησκευτικής ζωή των Μικρασιατών, χάρη στην πολύχρονη και πολυδιάστατη δράση του στην περιοχή. Διατήρησε πυκνή επικοινωνία με παράγοντες του τόπου τηρώντας το όραμά του “ Η Ελλάς μήτηρ πάσης σοφίας και τέχνης εστί δια πάντων των αιώνων μέγα Μουσείο του Ενιαίου αθάνατου πνεύματος της Ελληνικής φυλής. Παρθενών και Αγία Σοφία μία διάνοια εν δυσί τύποις”.
 
Η πραγματοποίηση της έκθεσης έγινε εφικτή χάρη και στις ευγενικές χορηγίες του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια (μεγάλος χορηγός) και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη
 

 

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την σελίδα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου , την σελίδα της έκθεσης στο Facebook: MySmyrna και Instagram: MySmyrna όπου θα βρείτε όλο το ιστορικό της έκθεσης ξεκινώντας με φωτογραφίες και βίντεο από την προετοιμασία της, συνεχίζοντας με την παρουσίαση όλων των παράλληλων δράσεων.

Δράσεις :

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022Εγκαίνια

  Μία ιστορία Influencer marketing από τις αρχές του 20ου αι | Μέρος Πρώτο

  Μία ιστορία Influencer marketing από τις αρχές του 20ου αι. Η συνέχεια της ιστορίας.

  Tα τοπόσημα και τα μνημεία της Σμύρνης των αρχών του 20ου αι.

  Οι «Παραμυθοκόρες» έρχονταιΚυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 12:00

  Η Χορωδία Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου “ο Ιλισσός”,
Η χορωδία Ιλισσός υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, μουσικού και τραγουδιστή παραδοσιακού και Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, θα ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια από τη Μικρά Ασία για 10 λεπτά στο χώρο της περιοδικής έκθεσης «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη»
. — Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00

  Ο διεθνώς διακεκριμένος χορός ψαλτών Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης σε μια μελωδική παρέμβαση αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο της Σμύρνης ιερομάρτυρα Πολύκαρπο.
Κλιμάκιο του χορού ερμηνεύει μελοποιήματα από την ασματική ακολουθία του αγίου στα πλαίσια της έκθεσης “Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη” — Σἀββατο, 25 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00

  Ο Σωτήρης Φωκέας, γνωστός στο ευρύ κοινό ως Soteur, συζητά  με το κοινό του μουσείου, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους ειδικούς και τον επιμελητή της περιοδικής έκθεσης «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», Δρ. Διονύσιο Μουρελάτο σχετικά με το έργο του, την καλλιτεχνική και επαγγελματική του πορεία καθώς και για τη συμμετοχή του σε μια ιστορική έκθεση.

Πώς συνδυάζεται η pop art με μια έκθεση αρχειακών τεκμηρίων; Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη και πώς συνομιλεί με την ιστορία της Σμύρνης των αρχών του 20ου αιώνα; Πρόκειται για μερικές από τις ερωτήσεις που θα τεθούν προς συζήτηση! — Κυριακή 5 Μαρτίου του 2023

  Το Εθνικό Θέατρο, το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη & Αρχιτεκτονική» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, με αφορμή το βιβλίο του Γεωργίου Λαμπάκη, «Οι Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως», όπου ξεδιπλώνεται το προσωπικό ταξίδι του σπουδαίου βυζαντινολόγου, συνεργάζονται και παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο:

«Ο Γεώργιος Λαμπάκης ταξιδεύει…»
Οι περιπλανήσεις του Γεωργίου Λαμπάκη στις πόλεις της Μικράς Ασίας αποκαλύπτουν τη δική του εκδοχή για τις εμπειρίες που σημάδεψαν τη ζωή του. Ηθοποιοί και κοινό γίνονται μέρος ενός, κυρίως, πνευματικού ταξιδιού με οδηγό τα αυτούσια κείμενα των προσωπικών αναμνήσεων της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας.

Το δρώμενο θα πραγματοποιείται εντός του χώρου της περιοδικής έκθεσης: «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», από τις  15 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου 2023. Η διάρκεια του δρώμενου θα είναι 20 λεπτά και θα ακολουθεί ξενάγηση στην έκθεση.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ώρες και ημέρες πραγματοποίησης του δρώμενου θα είναι οι εξής:

Τετάρτη, στις 12:00 και στις 13:00
Πέμπτη, στις 14:00
Παρασκευή, στις 14:00
Σάββατο, στις 12:30 και στις 13:15

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213213-9507 (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 13:00) ή/και ηλεκτρονικά στο edu.bma@culture.gr. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε παράσταση και ξενάγηση: 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή στο δρώμενο και την ξενάγηση γίνεται με το εισιτήριο του Μουσείου (4€), εκτός των περιπτώσεων που εξαιρεί ο νόμος, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Ταυτότητα Παράστασης:

Σύλληψη-Κείμενο: Όλγα Ποζέλη, Διονύσης Μουρελάτος, Βασίλης Λιανός, Δανάη Γεροντοπούλου
Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Κωστής Δάβαρης
Δραματολόγος παράστασης: Ευτυχία Χαραλαμπάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Καούστου
Υπεύθυνοι παραγωγής: Θωμάς Χαρέλας, Λαμπρίνα Καραγιαννίδου

Διανομή με αλφαβητική σειρά:
Τίτος Γρηγορόπουλος, Βασίλης Καραμπούλας, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

 

 

  H έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» με την πολύτιμή βοήθεια της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια παρέχει πλέον συνοδευτικό υλικό με τις ενότητες της έκθεσης σε γραφή Braille.
 
 
 
  Εσείς δοκιμάσατε τα 3D εφέ επαυξημένης πραγματικότητας που δημιουργήσαμε με αφορμή την περιοδική έκθεση “Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη” στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;
 
 
 
Skip to content